Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

"Toίχος με Lego"...δραστηριότητες και δεξιότητες που αναπτύσσονται!

                        
                               Αποτέλεσμα εικόνας για lego wall

Οι περισσότεροι απο εμάς έχουμε στο σπίτι μας ή στον χώρο που εργαζόμαστε τουβλάκια Lego ή τουλάχιστον έχουμε έρθει σε επαφή έστω και μια φορά στη ζωή μας με αυτά. Τις περισσότερες φορές τα υλικά που χρειαζόμαστε ως θεραπευτές είναι πολύ απλά και προσβάσιμα αλλά η τροποποίηση τους και  η κατάλληλη επιλογή τους αναλόγως της περιοχής που θέλουμε να δουλέψουμε κάθε φορά είναι μια σύνθετη διαδικασία που μεταξύ των άλλων
χρειάζεται μπόλικη φαντασία και δημιουργικότητα.
Στο άρθρο που θα ακολουθήσει θα βρείτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας τα τουβλάκια Lego καθώς και ποιες περιοχές αναπτύσσουν. 

Τα μόνα υλικά που θα χρειαστείτε είναι μια (ή και περισσότερες αναλόγως του μεγέθους που θέλετε να έχετε) βάση για Lego και τουβλάκια Lego διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών. Στη συνέχει θα χρειαστείτε κάποιο υλικό όπως κόλλα ή velcro για να κολλήσετε τον πίνακα στον τοίχο. Επιλέξτε το ύψος που θα κολλήσετε ή θα κρεμάσετε τον πίνακα σκεπτόμενοι οτι το παιδί θα πρέπει να έχει εύκολη και άνετη πρόσβαση σε αυτό καθώς και οτι θα πρέπει να είναι λίγο πάνω απο το ύψος του (διαφορετικό ύψος αν το παιδί κάθεται ή αν είναι όρθιο). 

                                The Benefits of Building a Lego Wall

Ποιες δεξιότητες δουλεύουμε με αυτή την δραστηριότητα; 

Συνήθως ως θεραπευτές δουλεύουμε σε διαφορετικές δεξιότητες στον χώρο μας απο αυτές που δουλεύουνε οι γονείς στο σπίτι. Οι δεξιότητες και τα οφέλη για την χρησιμοποίηση ενός τέτοιου τοίχου είναι ποικίλες. Aρχικά αναπτύσσονται δεξιότητες όπως η χωροθέτηση, ο οπιτοκοκινητικός συντονισμός και οι κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα ως ένα μέσο για την εκμάθηση των χρωμάτων καθώς και την αναγνώριση τους. 

Όταν το παιδί πιέζει το τουβλάκι ώστε να σταθεροποιηθεί στον πίνακα δέχεται έντονη πίεση στις αρθρώσεις του (ιδιοδεκτική εισροή) που το βοηθά να ηρεμήσει. Καθ' αυτό τον τρόπο μπορεί αυτή η δραστηριότητα να χρησιμοποιηθεί ως μια "ρυθμιστική" δραστηριότητα στην αρχή της συνεδρίας. 

Τέλος, εξαιτίας του γεγονότος οτι το παιδί δεν στηρίζει κάπου τον βραχίονα του ευοδώνεται η σταθεροποίηση και η ενδυνάμωση της ωμικής περιοχής και του καρπού, προωθείται η έκταση του καρπού καθώς επίσης ενισχύεται η δύναμη των δακτύλων. Όλα απο τα παραπάνω είναι σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη και τη βελτίωση δεξιοτήτων που είναι απαραίτητοι στην γραφή. 


Προσαρμογές για να κάνετε την δραστηριότητα πιο εύκολη:
  • Χρησιμοποιήστε τουβλάκια μεγαλύτερου μεγέθους, ώστε να είναι πιο εύκολη η σύλληψη τους.
  • Αλλάξτε την γωνία του πίνακα, ώστε να τον φέρετε πιο έξω, για να είναι λιγότερο κατακόρυφος.
  • Τοποθετήστε τον πίνακα ακριβώς μπροστά από το ύψος των ματιών του παιδιού.
  • Δώστε μια επιφάνεια στήριξης για το χέρι του παιδιού.

Προσαρμογές για να κάνετε την δραστηριότητα πιο δύσκολη:
  • Βάλτε το παιδί να αντιγράψει ένα σχέδιο πάνω στον πίνακα. Για να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα πιο εύκολη έχετε το σχέδιο ακριβώς δίπλα απο τον πίνακα και στο ίδιο ύψος. Η δραστηριότητα δυσκολεύει αν έχετε το σχέδιο κάτω στο πάτωμα ή σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο ώστε το παιδί να χρειάζεται να κοιτά πάνω και κάτω για να αντιγράψει. Η πιο δύσκολη εκδοχή, είναι να έχετε το σχέδιο σε κάποιο σημείο το οποίο θα βρίσκεται πιο μακρυά και το παιδί θα χρειάζεται να πηγαίνει κάθε τόσο για να ελέγχει και να θυμάται.
  • Βάλτε το παιδί να καθίσει σε μια μη σταθερή επιφάνεια όσο κάνει την δραστηριότητα, π.χ. μια μπάλα θεραπείας, ένα πουφ, ένα μαξιλάρι κλπ. ώστε να χρειάζεται να ελέγχει το σώμα του, την δύναμη του και τον στόχο.
  • Πείτε οι ίδιο στο παιδί ποια τουβλάκια να βάλει κάθε φορά π.χ. τώρα το κόκκινο, μετά το μώβ, έπειτα το πράσινο κλπ. ώστε να ακολουθήσει οδηγίες πολλαπλών σταδίων και αλληλουχίας. Όσο πιο μεγάλη είναι η ακολουθία τόσο πιο μεγάλη είναι η δυσκολία. 
  • Κάντε μια ομαδική δραστηριότητα βάζοντας σε μια ομάδα παιδιών να φτιάξουν μαζί ε΄να σχέδιο π.χ. ένα σπίτι. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν την κοινωνικότητα τους, την επίλυση προβλήματος και φυσικά οπτικοχωρικές δεξιότητες.

Καλή διασκέδαση!!!

Μπουρνάκα Αικατερίνη, Εργοθεραπεύτρια.



                                  
                                                        
                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου