Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Oobleck! Η τέλεια αισθητικοκινητική δραστηριότητα για παιδιά.

                              Oobleck! Η τέλεια αισθητικοκινητική δραστηριότητα για παιδιά.




Τι είναι το Oobleck;



To Oobleck είναι ένα μη Νευτώνειο υγρό,  του οποίου το ιξώδες αλλάζει ανάλογα με την πίεση. Τα περισσότερα υγρά έχουν αυτό που λέμε «συνεπές ιξώδες», για παράδειγμα, το μέλι και το νερό ρέουν  πάντα το ίδιο, ανεξάρτητα από την πίεση που θα τους ασκηθεί.
Το Oobleck, από την άλλη πλευρά, δεν έχει συνεπές ιξώδες και έτσι εάν εφαρμόσουμε πίεση στερεοποιείται  ενώ αν μειώσουμε την πίεση γίνεται πάλι ρευστό.



Είναι υγρό ή στερεό;



Ουσιαστικά είναι και τα δύο. Εάν το πιέσουμε γρήγορα και δυνατά με τα χέρια μας γίνεται στερεό ενώ όταν σταματήσουμε την πίεση ρευστοποιείται ξανά.



Πώς το φτιάχνω;


Τα υλικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή του Oobleck είναι απλά και μπορούμε να τα συναντήσουμε σε οποιοδήποτε σπίτι. Επιπλέον, δεν λερώνουν τα χέρια και τα έπιπλα, καθαρίζονται με νερό και δεν υπάρχει πρόβλημα εάν έρθουν σε επαφή με τα μάτια και το στόμα. 


Συγκεκριμένα:


·         ¾  κούπας νερό.

·         2 κούπες corn flour.

·         Σταγόνες ζαχαροπλαστικής χρώματος της αρεσκείας μας.

·         Προαιρετικά αιθέριο έλαιο της επιλογής μας και γκλίτερ.


Επίσης, χρειαζόμαστε ένα βαθύ μπολ, μία κούπα για να μετρήσουμε την ποσότητα των υλικών, και  μπορούμε για το ανακάτεμα να χρησιμοποιήσουμε κουτάλα.


Η διαδικασία παρουσιάζεται παρακάτω:


1.    Ρίχνω το corn flour στο μπολ.


2.    Μέσα στο ποτήρι με το νερό προσθέτω το χρώμα και αν επιθυμούμε άρωμα από αιθέριο έλαιο και γκλίτερ για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, και αναδεύουμε για λίγο.





3.    Προσθέτουμε σταδιακά το υγρό στο μπολ και ανακατεύουμε είτε με τα χέρια μας είτε με μια κουτάλα μέχρι να γίνει ομοιογενές  και να μην ξεχωρίζει το υγρό από το corn flour.




Σημειώσεις:


      i.          Εάν το μείγμα δεν είναι αρκετά συμπαγές για να το πλάσετε προσθέστε λίγο corn flour και αν το αισθάνεστε σφιχτό και δεν ρευστοποιείται ρίξτε λίγο νερό.


    ii.          Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υφή αλλά ουσιαστικά το Oobleck που έχει την σωστή υφή, γίνετε στερεό όταν το πιέζουμε και ρευστοποιείται όταν σταματάμε.



Γιατί και πώς το χρησιμοποιώ;



Το παιδί, βάζει τα χέρια του στο μπολ ,πιάνει αρκετή ποσότητα από το υγρό και το πλάθει με γρήγορες κινήσεις ώστε να γίνει στερεό. Όταν σταματήσει να το πιέζει το Oobleck ρευστοποιείται ξανά αμέσως.





Το  Oobleck μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δραστηριότητα για την ανάπτυξη αισθητικοκινητικών δεξιοτήτων:


·       Απτική και ιδιοδεκτική καταγραφή και επεξεργασία, την στιγμή που το παιδί πιάνει και    πιέζει  το Οοbleck.


·      Οπτική και οσφρητική καταγραφή και επεξεργασία όταν το παιδί βλέπει τα χρώματα και    μυρίζει το υγρό.


·      Οπτικοκινητικός συντονισμός, λεπτός συντονισμός κινήσεων και αμφίπλευρη οργάνωση     όταν το παιδί κινεί ταυτόχρονα γρήγορα τα χέρια του για να το πήξει.


·       Μυική δύναμη και δύναμη δακτυλικής λαβής, όταν το παιδί πιάνει την ποσότητα από το      μπολ, αφού το υγρό κολλά στον πάτο και θέλει δύναμη για να βγει.


·        Επίπεδο διέγερσης, όταν το παιδί αντιδρά με ταχύτητα για να προλάβει να πήξει το Οοbleck και να μην πέσει από το χέρι του.


·         Εστίαση προσοχής, όταν το παιδί προσπαθεί να μην αφήσει το Oobleck να λιώσει.


·            Συσχέτιση, όταν λέμε στο παιδί τις ομοιότητες του χρώματος και της μυρωδιάς του Οοbleck   με άλλα αντικείμενα.



Συμβουλές:


Θα σας πρότεινα να κάνετε την δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο γιατί εξαιτίας των γρήγορων κινήσεων και της υφης του  Oobleck, διασκορπίζονται γύρω κομμάτια του.


 Μπουρνάκα Αικατερίνη, Εργοθεραπεύτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου