Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Στοματικό σύστημα & αισθητηριακή δραστηριότητα: " Ζωγραφίζω με φούσκες".

Στοματικό σύστημα &  αισθητηριακή δραστηριότητα: "Ζωγραφίζω με φούσκες".

Bubble Blower Painting: Painting Ideas for Kids


Στοματικό σύστημα. Τί είναι;

Το στοματικό σύστημα αποτελείται απο τους αισθητηριακούς υποδοχείς της στοματικής μας κοιλότητας που μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε και να επεξεργαστούμε την υφή, την θερμοκρασία και την γεύση των τροφών που εισάγονται στο στόμα μας.  
Ο εγκέφαλος μας, επιπλεόν, λαμβάνει έντονη ιδιοδεκτική πληροφόρηση απο την άρθρωση της γνάθου, καθώς δαγκώνουμε και μασάμε φαγητά που έχουν διαφορετική ένταση αντίστασης. Η στοματική επεξεργασία επίσης περιλαμβάνει τον τρόπο που κινούμε το στόμα μας, ελέγχουμε το σάλιο μας και παράγουμε ήχους, ώστε να επικοινωνήσουμε.

Όπως έχει αναφερθεί σε άλλα άρθρα που εξετάζουν το ζήτημα της Διαταραχής της Αισθητηριακής Επεξεργασίας στο στοματικό σύτημα όπως ακριβώς στο ιδιοδεκτικό, στο αιθουσαίο, στο απτικό κ.λ.π. μπορεί να παρουσιαστούν διαταραχές ρύθμισης που οφείλονται στο οτι το εκάστοτε κάθε φορά σύστημα είναι υπερ-ευαίσθητο ή υπο-ευαίσθητο. 

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά άλλοτε για να τα "ενεργοποιήσετε", οπότε και θα χρησιμοποιήσετε δραστηριότητες όπως: τραγανα/παγωμένα/ξινά σνακς, δόνηση/παιχνίδια που δονούντε κλ.π.  και άλλες φορές για να τα ηρεμήσετε. Και στις δύο περπτώσεις φυσικά αυτό που επιθυμείτε είναι να "ρυθμίσετε" κατάληλα το παιδί ώστε να οργανωθεί και να ανταποκριθεί με συνέπεια στο κάθε ερέθισμα.

Η παρακάτω δραστηριότητα είναι μία απο τις πολλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ηρεμήσετε το στοματικό του σύστημα."Ζωγραφίζω με φούσκες"

Bubble Blower Painting: Painting Ideas for Kids


Επιλέγω να αναλύσω την συγκεκριμένη δραστηριότητα, απο τις πολλές που υπάρχουν και μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας την φαντασία σας, γιατί τα παιδιά την βρίσκουν πολύ διασκεδαστική και μπορεί να γίνει με πράγματα που βρίσκονται πολύ εύκολα.          Υλικά:
 • Νερό.
 • Μείγμα για φούσκες, απο κάποιο κατάστημα με παιδικά είδη ή ακόμη και σαπούνι πιάτων.
 • Χρώμα ζαχαροπλαστικής (τουλάχιστον 2-3 διαφορετικά)
 • Ράβδος για φούσκες.
 • Μπολ ( θα χρειαστείτε τόσα, όσα και τα χρώματα)
 • Φύλλα χαρτιού
     

        Διαδικασία:
 • Ανακατέψτε το νερό με το μείγμα για φούσκες και μοιράστε το στα μπολ.
 • Προσθέστε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο κάθε μπολ με το μείγμα.
 • Ανακατέψτε αλλά με προσοχή για να μην κάνετε πολύ αφρό.
 • Βουτήξτε το κάθε ραβδί στο μπολ και...
 • Δημιουργήστε!Bubble Blower Painting: Painting Ideas for Kids

Bubble Blower Painting: Painting Ideas for Kids


2 ingredient Bubble Blower Painting   Σημειώσεις...

* Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποιο σκληρό χαρτί ώστε να μην σκιστεί στην επαφή με   το νερό.

* Κάντε την δραστηριότητα σε εξωτερικό κατα προτίμηση χώρο για να μην λερωθούν οι τοίχοι    απο τις φούσκες.
Μπουρνάκα Αικατερίνη, Εργοθεραπεύτρια.
Πηγές:

Chilhood 101, 2014. Painting Rainbows: Bubble Blower Painting [online]. Available at: <http://childhood101.com/2015/01/bubble-painting/> Accessed 17 May 2016.

The Inspired Treehouse, 2014. Sensory Processing: What does Oral Sensory mean?  [online]. Available at: <http://theinspiredtreehouse.com/sensory-processing-what-does-oral-sensory-mean/> Accessed 17 May 2016.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου