Πρηνής θέση & δραστηριότητες σε θεραπευτική μπάλα για θεραπεία Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.
Ένα απο τα αγαπημένα και πιο βοηθητικά μέσα που χρησιμοποιούμε στις δραστηριότητες μας ως εργοθεραπευτές και το οποίο προτείνουμε τόσο σε άλλες ειδικότητες όσο και στους γονείς είναι η θεραπευτική μπάλα. Πάνω στην μπάλα μπορούν να γίνουν πολλές δραστηριότητες οι οποίες έχουν πολλαπλά οφέλη για το παιδί, όπως για παράδειγμα οτι δέχεται έντονη ιδιοδεκτική εισροή, ευοδώνεται η ισορροπία και ο έλεγχος του κορμού, κ.λ.π.
Στο άρθρο που θα ακολουθήσει θα δείτε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία τέτοια μπάλα, ενώ το παιδί βρίσκεται σε πρήνη θέση (μπρούμυτα), αλλά καλό θα ήταν να εξηγήσουμε πρώτα τα οφέλη της πρηνής θέσης και γιατί επιλέγουμε να τη χρησιμοποιούμε τόσο συχνά.
Τι είναι η πρηνής θέση και ποια τα πλεονεκτήματα της;
Ένας απο τους πιο εύκολους και επωφελείς τρόπους για να παρέχετε μία δόση ρυθμισμένης και καλά οργανωμένης αισθητηριακής εισροής, είναι η πρήνης θέση ή αλλιώς η "στήριξη στους αγκώνες". Πρόκειται για μία αναπτυξιακή θέση που αρχικά εμφανίζεται όταν είμαστε βρέφη και η οποία θα πρέπει να ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Όταν αναφερόμαστε στην πρήνη θέση ουσιαστικά εννοούμε την στάση κατα την οποία το παιδί κάθεται μπρούμυτα,με την κοιλιά του να ακουμπάει το πάτωμα ή οποιαδήποτε άλλη σταθερή επιφάνεια, ενώ στηρίζεται στους αγκώνες του, και το επάνω μέρος του σώματος του/κεφάλι δεν ακουμπά κάπου αλλά υποστηρίζεται απο τους ραχιαίους μυς και την ωμική ζώνη (το πηγούνι δεν ακουμπά τα χέρια ή κάποια άλλη επιφάνεια). Καθ' αυτή τη στάση ο λαιμός είναι σε προέκταση, η οποία ενεργοποιεί το στέλεχος του εγκεφάλου, και βοηθά το νευρικό σύστημα να ρυθμιστεί.
Επιπρόσθετα αισθητηριακά και θεραπευτικά οφέλη της πρηνής θέσης:
- Είναι μία απο τις δύο πιο σημαντικές αναπτυξιακές θέσεις της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.
- Βοηθά στην ενδυνάμωση και την σταθερότητα της ωμικής ζώνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και τον οπτικοκινητικό συντονισμό
- Προωθεί την κινητική ανάπτυξη των οφθαλμών.
- Παρέχει εν τω βάθει πίεση σε όλη την επιφάνεια του σώματος που ακουμπά την μπάλα/πάτωμα.
- Δίνει μια μικρή δόση έλξης, στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης.
- Μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες σε αυτή τη θέση ακόμη και αν δεν έχετε εξοπλισμό αισθητηριακής ολοκλήρωσης, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, για όσο χρονικό διάστημα θέλει το παιδί και σε οποιοδήποτε χώρο.
Δραστηριότητες σε πρηνή θέση με τη χρήση μπάλας:
- Επιτραπέζια παιχνίδια ή παζλ.
- Ζωγραφική ή διάβασμα κάποιου βιβλίου.
- Ταξινόμηση αντικειμένων.
- Γέμισμα/άδειασμα.
Μερικές πληροφορίες ακόμη....
*Αν είστε στο σχολείο αφήστε το παιδί σε πρήνη θέση γιατί θα το βοηθησει να παρακολουθησει το μάθημα.
*Κάντε ασκήσεις στο πάτωμα.
*Αφήστε το να δει τηλεόραση σε πρήνη θέση.
*Κάντε κούνια ή πατίνι σε αυτή τη θέση.
* Αφήστε το παιδί να ελέγχει τη δραστηριότητα και τον χρόνο που θα μείνει σε αυτή.
* Aναλόγως της δραστηριότητας που κάνετε κάθε φορά αναπτύσσεται και άλλες δεξιότητες όπως γνωστικές, κινητικές κ.λ.π.
Μπουρνάκα Αικατερίνη, Εργοθεραπεύτρια,
Πηγή:
A Sensory Life, 2016., Tummy time for all ages. [online] Available at: <http://asensorylife.com/tummy-time-for-everyone.html> Accessed at 1 June 2016.
My mundane miracolous life, 2015., More ways to use an ecxercise ball for Sensory Therapy. [online] Available at: <http://www.mymundaneandmiraculouslife.com/more-ways-to-use-an-exercise-ball-for-sensory-therapy/> Accessed at 1 June 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου